Doğum sonrası vücutlarına bakıp “ay, ne olmuş böyle?” demeyen yeni doğum yapmış anneler çok nadirdir (ve tabi ki de ne olduğunu biliriz ama yine de kendimizi merak etmekten alıkoyamayız).
Bebek doğduktan sonraki geride kalan gevşek karın kaslarını ve gevşek derili taşan kısımları fark etmemek elde değil. En formda anneler bile doğumdan hemen sonra oluşup genellikle aylarca kalan bu sarkık deriye sahip olabilir. Instagram’da gördüğünüz her şeye inanmayın!
Yine de bazen bu sarkık karın beklediğimizden daha uzun süre yapışıp kalır ve bacaklarımızla bel çevremiz bile sıkılaşırken karnımızın neden sıkılaşmadığına dair altta yatan bir neden olup olmadığını kendimize sorarız.
Diastazis Rekti (Diastasis recti) karın pörtlemelerine, karın fazlalıklarına ve şiş görünüme sebep olan ve formda olsanız bile karın bölgenizde fazlalık varmış gibi görünmenize yol açan bir durumdur.
Bize bakan ve insan oluşturan bu inanılmaz bedeni sevmeye odaklandığımızda de bel bölgesinden birkaç santim incelmeyi veya hedefiniz her neyse ona ulaşmayı istemek sorun değil.
Diastasis Recti (Diastazis Rekti – Karın Kası Ayrılması) nedir?
Rectus Abdominus (dik karın) kasları gövdemizin ortasından aşağıya giderek “6 pack” diye adlandırdığımız tarifi zor karın kaslarını oluşturur. Diastasis recti terimi, Rectus Abdominus kaslarını iki taraftan bağlayan dokulardaki ayrılmayı tarif ederken kullanılır. Diastasis Recto, hamilelikte çok sık rastlanan abdominal (karınsal) bir ayrılma veya yırtıktır ve kasık kemiklerinden göğüs kafesinin altına kadar belinizin orta tarafı boyunca olan herhangi bir noktada meydana gelebilir.
Bu bağlayıcı dokular normalde sıkı olup abdominal organları yerlerinde tutmaya yardımcı olur. Görünüşü pürüzsüz, ancak tamamen düz olmayan bir karın gibidir. Dokular hamilelik ve doğum nedeniyle güçsüzleştiğinde dışa doğru çıkıntı yapıp diyetin tek başına düzeltemeyeceği kubbe görünümünde veya sivri görünümdeki “mummy tummy” (anne göbeği) oluşturur.
Karın pörtlemesinden başka Diastasis Recti’le ilgili diğer problemler pelvik taban disfonksiyonu (pelvic floor dysfunction) ve pelvik organ prolapsusu (pelvic prolapse – pelvik organ sarkması), bel ağrısı veya karın bölgesindeki ağrıdır.
Diastasis Recti için hızlı bir test
Peki Diastasis Recti mi yoksa göbek mi olduğunu nasıl bileceksiniz? Basit bir test size neyle uğraştığınıza dair biraz fikir verebilir:
1) Yarım mekik pozisyonuna (crunch position) geçin.
2) Avucunuzu karnınızın pörtleyen yerine doğru yerleştirin
3) Doğrulun veya mekik çekin.
Harekete geçirildiğinde alttaki kaslardan gelen gerginliği hissetmelisiniz. Fiziksel bir boşluk hissettiğinizde ya da herhangi bir tarafta kaslarda bir yumuşaklık hissediyorsanız, belki de Diastasis Recti’niz vardır. Taşan kısımların altında gerilmiş kasları hissediyorsanız, belki de uğraştığınız şey sadece göbektir. İyi haber, Diastasis Recti vakalarının çoğu geçicidir (ve göbek de geçici olabilir!).
Özellikle hamilelik ve doğum nedeniyle meydana gelen minör (hafif) Diastasis Recti vakalarında sadece iyileşmek için biraz zamana ihtiyacınız vardır. Zamanla bağlayıcı dokular gücünü tekrar geri kazanıp işlevlerini iyileştirebilir.
Diastasis Recti temel olarak bir göbek problemidir. Zayıf bir göbek karın duvarına ek bir baskı uygulayabilir ve bazen çok fazla baskı olduğunda kaslar yırtılıp Diastasis Recti’yle sonuçlanabilir.
Tüm göbeği (sırt, yanlar, ön karın, kalça kısımları ve kalçalar) hedefleyen göbek egzersizleri, hasar görmüş kaslardaki ve dokulardaki baskıyı azaltarak iyileşmeye katkıda bulunulmasına yardımcı olur, Diastasis Recti’nin kötüleşmesini veya nüksetmesini önler.
İyileştikten sonra, hâlâ düz bir karnınız olmayabilir ama daha belirgin ve sıkı karın bölgesiyle daha güçlü karın kaslarına sahip olacaksınız. Kesinlikle daha az sırt ağrınız olacak ve egzersizlerinizden daha fazla güçleneceksiniz.
Peki ya göbek çevresindeki fazla yağlar?
Peki ya göbeğinizin suçunu Diastasis Recti’nin üstüne atamaz ve gerçekten göbek çevresindeki fazla yağlar olduğunu fark ederseniz? İlk önce, kendinize bir ara verin. Hatırlayın ki sizin küçük insanınızı ve onunla birlikte büyüyen karnınızı büyütmek 9-10 ayınızı aldı. Bu normale dönmek için en azından aynı uzunlukta bir zamana ihtiyacınız olacağı anlamına geliyor. Tamam, belki de bunun 3-4 katı uzunluğunda!
Aslında, onunla savaşmayı ve diyet yapmayı bırakınca kiloyu verebiliyorsunuz. Göbek çevresindeki fazla yağlarla mücadele etmenin en iyi yolu temiz beslenmekten, sürekli,sağlıklı ve besleyici bir beslenme düzeninden ve hareketli olmaktan geçiyor.
Sağlıklı beslenme ve sporun yanında toparlanmanıza korselerimiz de sizin en büyük yardımcınız oluyor. Yamuna Latex Korse ve Yamuna Korseli Emzirme Atleti sıkı ve duruşunuzu düzelten yapılarıyla hamilelikten sonra karın bölgenizi toparlar ve daha da incelmenizi sağlar. Siz de doğumdan sonra forma kavuşmak istiyorsanız ürünlerimizi satın alabilirsiniz.